Radonsikring i nybyggeri – Er din bolig sikker?
Nybyggeri skal i dag være sikret mod radon. I 1998 kom der krav fra bygningsreglementet om at radonsikre alt nybyggeri. Det betyder at bygherren skal sikre at radonniveauet ikke overstiger 100 Bq/m3 indenfor.
Det er bygherren der er ansvarlig for at nybyggeriet opfylder krav til radonsikring, men i sidste ende er det dig som boligejer, der er ansvarlig for at dette sker. Om din bolig er radonsikret, kan du finde ud af ved at gennemføre en radonmåling.
Er alle boliger efter 1998 radonsikret?
Teoretisk set skal al nybyggeri efter 1998 være radonsikret – dog er det ikke altid tilfældet. Kravet om radonsikring af nybyggeri fra 1998 kan derfor give en falsk tryghed. Over 10% af henvendelserne hos os i Radon-Stop, kommer fra nybyggeri.
Det er flere måder at overholde krav for radonsikring i nybyggeri. Det kan gøres ved ventilation, et radonsug eller en radonmembran.
Hvorfor er det relevant at vide?
Da det er lovpligtigt at radonsikre nybyggeri, er det yderst relevant at vide hvis du skal flytte både til og fra en bolig opført efter 1998. Det kan være afgørende for om det er dig der står med ansvaret og i sidste ende, hvem der skal betale regningen.
Vi anbefale defor at:
- Hvis du skal købe et hus, skal du bede sælger om at foretage en radonmåling. Er der radon i huset, kan i tage dialogen på forhånd om hvem der skal radonsikre huset. På den måde kommer der ikke nogen økonomiske overraskelser.
Kontakt Radon-Stop tidligt i processen og spar penge
Hvis du skal bygge nyt hus er det en rigtig god idé at indtænke radonsikring af huset allerede i designfasen og efterfølgende i den tidlige byggefase. På dene måde, kan man fremtidssikre huset radonmæssigt på den mest effektive og billigste måde. Det kan bliver rigtigt dyrt at få reduceres radonindholdet i et nybygget hus, hvis man ikke har etableret effektiv radonsikring i forbindelse med byggeriet. Så risikerer man at stå med at nybygget hus med alt for meget radioaktiv radongas i indeklimaet. På dette tidspunkt kan det vise sig at blive rigtig dyrt at få løst problemet i forhold til, hvis radonsikringen var blevet tænkt ind i byggeriet fra starten af.
Derfor er det vigtigt at tage fat i Radon-Stop inden huset bygges, så vi kan hjælpe dig med at få etableret den mest effektive og prisvenlige radonsikring på huset der samtidig er fremtidssikret.
Den bedste løsning er som regel at få fjernet radongassen under gulvet, før den overhovedet kommer ind i huset. Det gør man ved at etablere et radonsug under betonklaplaget i forbindelse med etableringen af fundamentet.
Har du brug for hjælp til radonsikring af nybyggeri eller vil du vide mere om radonsikring? Klik her for at læse mere eller kontakt os.